Med ett par röda byxor och den charmigt trotsiga låten ”Busy Doin’ Nothin’” dök Ace Wilder under vårvintern upp som en riktig vitamininjektion på den svenska popscenen med sin megahit ”Busy Doin Nothing”. Redan fem veckor efter release har låten sålt dubbel platina i Sverige och legat #1 på såväl Spotify – som radiolistan.

Ace Wilder

Just nu skriver Ace Wilder på uppföljaren till sin debut EP, ”A Wilder EP”, tillsammans med bland andra Joy och Linnea Deb, som hon även skrev ”Busy Doin’ Nothin’” med och under våren kommer hon åka till Los Angeles för att jobba med låtskrivare och producenter där.

Men Ace är långt ifrån debutant.
Strålkastarljuset har Alice ”Ace Wilder” Gernandt varit vän med sedan barnsben. Under uppväxten i den ständiga sommaren på Miami Beach i Florida, där hon bodde mellan hon var 7 och 17 år, jobbade Ace och hennes syskon som barnmodeller. Fyra år senare såg hon ett gäng tjejer uppträda på skolan, och blev fast besluten om att komma med i danstruppen.
– Ingen hemma hade någon relation till dans, så jag hade inte provat på det tidigare. När jag upptäckte hur jag kunde uttrycka mig med kroppen och samtidigt stå på scen var jag fast. Det var helt beroendeframkallande.

Men Ace Wilder drömde i smyg om att stå på scen som artist. När hon flyttade tillbaka till Sverige satte en fotskada stopp för danskarriären och hon började skriva och spela in egna låtar. Tillsammans med Alina Devecerski och Litho Nericcio startade Ace bandet PMD som släppte ett par singlar. Därefter började Ace skriva låtar till andra artister bl.a. Medina och Stefanie Heinzmann. Under sex år försörjde sig Ace som proffesionell låtskrivare och har bland annat haft imponerande 3 Top 10-singlar på den tyska singellistan.

Men Ace längtade upp på scen.
För två år sedan började hon skriva musik till sig själv. Hon laborerade fram en eklektisk musikmix som bottnar i en kärlek till gamla tiders superstjärnor som Michael Jackson, Prince och Elvis Presley, och som hon har blandat upp med moderna idoler som Beyoncé, Brandy och Gwen Stefani.
Från uppväxten i USA har hon tagit med sig språket, hon översätter fortfarande alla ord till svenska i huvudet innan de kommer ut ur munnen, och förmågan att jobba hårt, efter åren som barnmodell och tävlingsdansare. Plus känslan för överdådig show.
– Vi har grymma artister i det här landet. Robyn, Lykke Li med flera, men de är mer indie. Jag vill visa världen att Sverige även kan leverera grym showpop.

Att hennes avslappnade, tomboy-coola outfit blev en snackis var ingen slump. Ace är ett modefreak och vill sticka ut med sina plagg.
Jag älskar att använda kläder som en del av scenspråket. Svenskar klär sig i alldeles för mycket svart. Jag vill ha färg!
Do it” var hennes första egna singel från ep:n ”A Wilder EP”. Nästa låt, ”Bitches Like Fridays” är popmusikens svar på energidryck och ”Busy” en härlig flirt med Gwen Stefani. Det går att se ett tydligt tema i 31-åringens låtskrivande.
– Popmelodier med inslag av många musikgenrer och glimten i ögat. ”Bitches…” handlar om tjejer som är duktiga flickor under veckorna och festar loss på helgerna, och ”Busy” handlar om att vara lat. Det är jag i ett nötskal!

Ace Wilder åker på turné under sommaren och i höst kommer mer ny musik.