De tre svenska bröderna i popgruppen JTR gjorde succé i australiska ”X-factor” i fjol där slutade på en sjundeplats. Nu är de hemma i Sverige för att möta fansen och släppa debutalbumet ”Touchdown”.

Sedan John Andreasson, 24 år, Tom Lundbäck, 21 år och Robin Lundbäck, 20 år, kom hem till Sverige i juni efter ett intensivt år i Australien har de bland annat hunnit värma upp för The Fooo innan det nu är dags för brödratrion att släppa sitt debutalbum. För JTR har det alltid varit en självklarhet att komma hem igen.

– Sverige och Alingsås kommer alltid att vara vårt hem. Australien är som vårt andra hem, säger Robin Lundbäck.

Trots att skivan blir den första de släpper i Sverige har de redan hunnit få många fans och beundrare.

jtr

– Vi försöker vara så nära fansen som möjligt i sociala medier och uppdatera så mycket vi kan. De är grymma och hjälper oss mycket, säger John Andreasson.

– Det går inte att förklara hur det känns. Häromdagen hade vi en spelning i vår hemstad på det nya köpcentrumet och skrev autografer där jag annars brukar gå och handla mat, säger Robin Lundbäck och berättar att fansen kallar sig ”JTRmy”.

Samtidigt undrar fansen i Australien när killarna kommer tillbaka. Alingsåssönernas styvpappa kommer från Australien och de har bott där under perioder sedan 2006.

Som soloartister har de sökt till svenska ”Idol” utan framgång innan de bildade en trio och prövade lyckan på andra sidan jordklotet. Där hyllades de med stående ovationer av bland andra Ronan Keating som var en av jurymedlemmarna när de framförde Justin Biebers ”As long as you love me” på sin audition i ”X-factor”. Keatings kommentar efteråt: ”Ni har x-faktorn. Jag älskar det”.

JTR slutade på en sjundeplats och släppte ett album där i våras, som de nu lanserar på hemmaplan.

– Vi skrev alla låtar i Sverige och det har gått lång tid tills vi nu får släppa den här, det känns så kul, säger John Andreasson.

Musiken på skivan beskriver Tom Lundbäck som rytmisk, akustisk pop. Titelspåret är den första låt bröderna skrev ihop sedan de startade gruppen för tre år sedan.

– Både vår mamma och vår styvpappa är låtskrivare också. Vi hade en ”songwriting camp” som man brukar kalla det för, men i vårt fall var det ”family camp”. Vi skrev de flesta av låtarna på skivan på två veckor, säger Robin Lundbäck.

Skivan ska även släppas i andra länder, bland annat i Frankrike. Dessutom väntar spelningar i Japan.

TT: Är USA målet?

– Det hade varit roligt, men det är kul med vilket land som än vill ha oss. Bara det finns folk som lyssnar på musiken, sjunger med och är glada, säger Tom Lundbäck.